BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Saturday, January 28, 2012

Kerana Halal...disekat..cuba kalau Haram..siap ada yg bela..

Nasib norfadilla..mengandung secara Halal..macam macam kerenah..kalau mengandung Haram..akan tampil macam macam beruk dan Lembu membela mereka..
2.dalam komen artikel aku sebelum ini:

Tak mustahil....tak lama lagi 1malaysia akan diPimpin oleh" Raja Seks"

ada mangkuk mana entah komen..kenapa tak mau percaya video yg disampaikan oleh ambiga dan anwar bersama mereka...:::apalah punya siot...dia ni..dah didepan mata...dan bersepah kejadian dalam era Pemerentahan UMNOBN...yang sedang merobekrobekan Islam..yg itu kenapa sipengomen tak nampak..siapa Anwar sekadar seorang YB Pembangkan..apa kuasa yg diada..dimana yg berkuasa..bertindak bawa kemuka pengadilan..apalah punya siooot..yg dok tayang video seks kat carocosa..hotel bertaraf berbintang bintang oleh siPemfitnah kenapa tak mau bertindak tapi siap diberi kawalan dan penuh dgn Immuniti..takpayah lah koorang cakap soal Ambiga..dia dah sedia Kafir...luorang tengok dan tanya..Pimpinan Islam yg berselimut bersama siPencaci Islam..dah bermacam macam kerenah..tapi tindakannya hampeh....lu buang karen waaa kalau komen macam cibai ini....


Penghakiman kesaksamaan gender berdepan rayuan

Ia merupakan satu penghakiman yang amat penting yang telah dicalonkan untuk anugerah 'International Gender Justice Uncovered' tahun ini. Bagaimanapun, ini tidak menghalang kerajaan untuk merayu keputusan tersebut.
NONEItulah nasib Norfadilla Ahmad Saikin, 29 (kiri), yang menyaman Kementerian Pelajaran dan kerajaan kerana menarik balik surat pelantikannya sebagai guru sandaran  tidak terlatih (GSTT) di sebuah sekolah menengah di Kajang tiga tahun lalu, hanya kerana dia hamil  tiga bulan.
Beliau menamakan dua pegawai daerah, Jabatan Pelajaran Selangor, kementerian dan kerajaan sebagai defendan dalam samannya, untuk memohon pengisytiharan bahawa pembatalan tawaran penempatannya itu menyalahi undang-undang dan tidak berperlembagaan.

Norfadilla telah berjaya dalam satu temuduga dengan jabatan tersebut yang menawarkan penempatan pada bulan Januari 2009.

Bagaimanapun, beliau dan dua lagi guru sandaran ditanya sama ada mereka hamil atau tidak, dan apabila dimaklumkan yang mereka mengandung, surat tawaran itu terus ditarik balik.

Tidak putus asa, Norfadilla dan suaminya menulis surat kepada kementerian berkenaan untuk meminta penjelasan, dan kemudiannya mereka mengambil keputusan membawa perkara itu ke mahkamah.

Dalam penghakimannya pada 12 Julai lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datuk Zaleha Yusof mengisytiharkan bahawa Malaysia terikat dengan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW), yang ditandatanganinya sejak 1995.

Dalam penghakimannya yang terdapat di lamanweb loyarburok,Hakim Zaleha memetik Artikel 11 (1) CEDAW di mana negara anggotanya hendaklah mengambil segala langkah-langkah sesuai untuk menghapuskan diskriminasi terhadap wanita dalam bidang pekerjaan bagi memastikan, atas asas persamaan antara lelaki dan wanita, hak-hak yang sama khususnya dalam peluang pekerjaan, dan kriteria yang sama untuk pemilihan.

Beliau juga menyatakan bahawa Perkara 11 (2) CEDAW menyatakan bahawa negara anggota hendaklah mengambil langkah-langkah untuk melarang pemecatan atas alasan mengandung.

Kementerian Pendidikan dan jabatan memutuskan tidak menerima Nurfadilla berdasarkan satu surat pekeliling bahawa guru GSTT tidak boleh hamil kerana sepanjang tempoh tersebut selama dua bulan di antara masa bersalin hingga sihat sepenuhnya, wanita berkenaan mungkin kerap tidak dapat bertugas atas pelbagai sebab kesihatan, dan apabila bersalin, dia perlu perlu diganti dan guru ganti tidak boleh mengisi tempat guru GSST.

Bagaimanapun, Hakim Zaleha berkata CEDAW bukan setakat satu pengisytiharan tetapi juga merupakan satu konvensyen.

Memetik kes Ezam Md Nor, Hakim Zaleha berkata CEDAW "mempunyai kuasa undang-undang dan mengikat negara-negara anggota, termasuk Malaysia".

"Ini lebih-lebih lagi memandangkan Malaysia telah mengikrarkan komitmen berterusan untuk memastikan amalan di Malaysia serasi dengan  peruntukan dan prinsip CEDAW seperti yang terbukti dalam surat dari Misi Tetap Malaysia kepada Misi Tetap negara anggota PBB bertarikh 9 Mac 2010," katanya.
NONE
Peguam Edmund Bon (kiri), yang merupakan peguam utama Norfadilla,apa bila ditanya mengenai keputusan kerajaan untuk merayu, berkata sudah tentulah pihaknya merasa kecewa.

"Kerajaan telah menandatangani CEDAW dan meminda perlembagaan untuk mengharamkan diskriminasi jantina pada tahun 2001, dan ia secara nyata membuat komitmen kepada masyarakat antarabangsa dan khususnya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mendukung piawaian antarabangsa mengenai kesaksamaan gender," katanya.

Sebaliknya, kata Boon, kerajaan perlu menerima keputusan itu, maju ke depan dan memastikan tiada kes-kes seperti ini berlaku.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails