BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Wednesday, June 23, 2010

Ramai Menteri Hilang teloq..


yang bercakap seperti dibawah ini SIAPA..DIA???MENTERI /TIMBALAN MENTERI/SENATOR......leee cuma teman kepit teloq PM aje....uhhhhhh kuasa POWER ROOTS botoi..simah ini..
porak peranda negaraku..kalau gini jadinya.....
mana sikepala Botak,mana siMamat gelong dari pasir mas/mamat temberang dari Pasir salak..semua TERGELIAT TELOQ kut....
kepala pantau tetap sibigmama..yang mamu dok terlentang kat katil....hi hi hi

Kementerian Pelajaran Ambil Alih Program Permata Mulai 2012, Kata Rosmah

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Bernama) -- Kementerian Pelajaran akan mengambil alih pelaksanaan Program Permata Negara mulai 2012 iaitu selepas dua akta berkaitan dipinda di Dewan Rakyat, kata Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Rosmah, yang juga Penaung Program Permata Negara berkata mengikut perancangan awal, pengambilalihan itu dilaksanakan pada Mac tahun depan, tetapi pindaan kepada Akta Pelajaran 1996 dan Akta Taman Asuhan Kanak-Kanak 1984 memerlukan masa untuk diperhalusi.

"Kementerian Pelajaran akan mengambil alih program seperti pendidikan dan penjagaan kanak-kanak, namun pemantauan kekal oleh pihak Majlis dan jawatankuasa yang telah ditubuhkan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pelaksanaan pemerkasaan program Permata Negara di kediamannya di sini, hari Selasa.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pula akan mengambil alih pengendalian Taska.

Rosmah berkata program Permata bagaimanapun tetap dipantau oleh Majlis Pelaksanaan Program Permata yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Jawatankuasa Kerja Pemantauan Program Permata yang dipengerusikan oleh beliau sendiri.

Katanya perincian pelan pengambilalihan itu melibatkan aspek bidang kuasa agensi terlibat termasuk penyediaan tenaga pendidik Permata yang terlatih.

Menurutnya, sebahagian Taska Kemas dan Taska Perpaduan telah mematuhi pendekatan kurikulum yang digunapakai oleh Permata Negara.

Mengenai rancangan memperkasakan Program Permata, Rosmah berkata ia melibatkan pembinaan dan penaiktarafan 70 buah Taska Kemas, 27 buah Taska Perpaduan, lapan buah Taska Jabatan Ketua Menteri Sarawak dan 20 buah Taska Tempat Kerja/Komuniti.

Berhubung latihan tenaga pendidik Permata, beliau berkata beberapa elemen baru ditambah dalam latihan itu seperti pemikiran kreatif dan kritis, pendidikan pelbagai budaya, pengenalan muzikal dan memupuk semangat cintakan negara.

Rosmah juga berkata Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) swasta yang berminat menggunapakai kurikulum Permata Negara boleh memohon lesen melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ataupun Kementerian Pelajaran untuk berbuat demikian.

-- BERNAMA

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails