BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Tuesday, May 25, 2010

LESEN BOHONG..khas utk Pimpinan BN

KDN: Kabar Era Pakatan tiada permit penerbitan
Mei 24, 10 6:47pm
Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyita dan menahan penerbitan akhbar tabloid politik KABAR Era Pakatan yang diterbitkan tanpa permit penerbitan.

Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran KDN, Datuk Zaitun Ab Samad berkata tindakan itu berikutan aduan awam dan laporan polis yang dibuat berikutan penerbitan tersebut.

"Perkara ini menyalahi peruntukan Seksyen 5, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata sehingga semalam sebanyak 6,108 naskah telah dirampas daripada 915 premis di seluruh negara yang diperiksa.

Beliau juga berkata jika sabit kesalahan boleh dikenakan penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya.

baca lagi kat bawah

Tabloid nafi tiada permit
Salhan K Ahmad
Mei 25, 10
11:31am
Ketua pengarang tabloid politik Kabar hari ini menyangkal kenyataan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menyebut tabloid tersebut diterbitkan tanpa permit penerbitan.

Mat Zahari Ali (kiri) berkata permit bagi akhbar terbitan Damak Media itu diperolehi atas nama nama 'Kabar' bagi tempoh satu tahun bermula 28 Disember 2009.

Oleh itu, beliau menjelaskan bahawa nama tabloid itu bukannya Kabar Era Pakatan seperti yang dilaporkan.

Sebaliknya, Mat Zahari berkata, "Era Pakatan" hanya merupakan motto bagi penerbitan tersebut dan perkara itu telah dimaklumkan kepada KDN melalui sepucuk surat bertarikh 29 April lalu.

"Kami sudah maklumkan kepada KDN bahawa 'Era Pakatan' itu hanyalah motto bagi akhbar kami. Kami tidak pula terima apa-apa surat daripada mereka, mengatakan perkara ini salah.

"Jadi, bagi kami, tidak ada masalah lagi. Tapi kami sangat dukacitalah apabila mereka bertindak merampas akhbar tersebut," katanya lagi ketika dihubungi.

KDN bagaimanapun bertindak merampas sebanyak 6,108 naskah akhbar tersebut, berdasarkan aduan awam dan laporan polis.

Mat Zahari bagaimanapun tidak yakin dengan alasan tersebut dan mendakwa tindakan rampasan itu dibuat atas "arahan pihak atasan."

Sementara itu, dalam kenyataannya hari ini, Mat Zahari berkata rampasan dan penyitaan yang dibuat tanpa sebarang notis itu sebagai "tindakan yang tidak profesional."

"(Ia juga) menimbulkan pelbagai keraguan serta menjejaskan kredibiliti kementerian tersebut.

"Kalau ada laporan polis atau aduan awam, KDN seharusnya datang menyiasat atau mengambil keterangan dari Kabar," katanya lagi.

"Sekiranya KDN tidak berpuas hati atau menyarankan supaya diubah saiz atau mana-mana yang tidak (memenuhi) kehendak KDN maka kementerian tersebut sepatutnya menghubungi pihak Kabar bagi memaklumkannya atau memberi surat peringatan atau amaran," katanya lagi.

Menyentuh soal motto Kabar, Mat Zahari berkata, KDN sepatutnya menyedari permit akhbar itu diperoleh untuk akhbar bernama Kabar, bukan 'Kabar Era Pakatan' yang sememangnya tidak dikeluarkan oleh kementerian itu.

"Lagipun motto sesebuah akhbar boleh dinamakan apa sahaja atau ditukar dengan apa nama sekalipun pada bila-bila masa kerana ia tidak terikat dengan penerbitan permit," katanya lagi.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails