BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Wednesday, April 14, 2010

emmm...bila dah hilang kepercayaan...Dr Pornthip Mahu Jaminan Rasmi Dari Kerajaan Malaysia KUALA LUMPUR 14 APR: Pakar patologi Thailand, Dr Pornthip

ini masaalah problem yang dihadapi..bila orang ramai dalm negara atau Luar negara dah hilang kepercayaan kepada pimpinan sesebuah Negara..walau pun dah ada ucapan2 mereka disiarkan dalam akhbar dan TV..tapi masih tak yakin...nak ambil hangpa..laaani DR Pornthip mahukan JAMINAN RASMI DARI KERAJAAN MALAYSIA....walau pun tindakan beliau memang bagus tapi tindakan beliau mencerminkan mentaliti penduduk Luar negara terhadapa Pimpinan Malaysia dibawah Pemerentahan UMNOBN..
haq yang jadi pelobi,penyokong tegar UMNOBN ,,kena lihat benda ini...kenapa boleh jadi macam ini?...jangan sokong membabibuta..hidup melayu hidup melayu hidup melayu 1malaysia.melayu Luar malaysia macam mana???.
walau pun mahkamah belum memutuskan sebarangan keputusan tapi rasanya semua dah boleh agak....?

Dr Pornthip Mahu Jaminan Rasmi Dari Kerajaan Malaysia KUALA LUMPUR 14 APR: Pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand berkata beliau sanggup memberi keterangan pada inkues Teoh Beng Hock jika ada jaminan keselamatannya daripada kerajaan Malaysia.

"Saya sanggup datang jika ada jaminan rasmi daripada kerajaan Malaysia dan Pejabat Peguam Negara berhubung keselamatan dan juga kebebasan saya dalam melaksanakan tugas profesional sebagai seorang saksi bebas dalam kes Teoh,” katanya kepada Malaysiakini, semalam.

Ahad lalu, Pornthip mendedahkan beliau terpaksa menarik diri daripada menghadiri perbicaraan inkues itu kerana mendakwa terdapat 'ganguan politik' daripada kerajaan Malaysia.

Menurutnya, beliau mendapat maklumat daripada pegawai kerajaan Thailand bahawa rakan sejawatan mereka memberikan "isyarat" kepada kementerian luar Thailand bahawa kedatangan Pornthip tidak dialu-alukan di Malaysia.

Pornthip memberitahu beliau telah "dinasihatkan" oleh pegawai-pegawai tinggi Jabatan Kehakiman Thailand - tempat beliau bertugas sebagai ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat - supaya jangan ke Malaysia minggu depan untuk menghadiri inkues tersebut.

Pakar patologi berusia 54 tahun itu berkata, kementerian kehakiman telah menerima maklumat daripada kementerian luar Thailand bahawa beliau mungkin menghadapi masalah jika ke Malaysia, termasuk kemungkinan dihalang memasuki negara ini.

Menurutnya, kementerian luar Thailand telah menarima "isyarat" dari kerajaan Malaysia melalui "saluran tidak rasmi" bahawa kehadiran beliau dalam inkues tersebut, adalah tidak disenangi.

Pornthip dijadualkan memberi keterangannya pada 20 April ini dan dijangka akan disoal mengenai pengamatannya terhadap bedah siasat kedua yang dijalankan ke atas mayat mendiang Teoh.

Dia menerima pelawaan kerajaan Selangor bagi membantu menentukan punca kematian Teoh berdasarkan pro bono, iaitu perkhidmatan kerajaan kepada kerajaan tanpa sebarang bayaran.

Menurut beliau kebimbangan mengenai keselamatannya bermula apabila pada November tahun lalu ketika terbabit dalam bedah siasat kedua, Pornthip diekori oleh sekumpulan lelaki yang tidak dikenali.

Tindakan itu memberi tekanan kepadanya dan kebimbangannya memuncak pada Januari lalu apabila dua laporan polis dibuat ke atasnya berdasarkan tuduhan dia membocorkan keputusan bedah siasat kedua itu.

"Saya menerima jemputan kerajaan Selangor sebagai pakar sukarelawan yang bebas kerana saya anggap ini adalah kes di mana seorang insan telah menderita. Bagaimanapun apa yang saya lalui ketika melaksanakan tugas itu di Malaysia, menjadikan saya kurang selesa,” katanya.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails