BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Wednesday, April 28, 2010

TIPU..BOHONG..TIPU.BOHONG..sampai Bila..???


masa kejadian ini hismuddin umur berapa tahum maaa..pakai seluar ada pandai ke??...

adaingat lagi ke..angkut habis pisau,parang dari semua rumah di kg memali....????

Memali: Menteri nafi Musa Hitam arah tembak
Menteri Dalam Negeri Datuk Hishammuddin Hussein berkata spekulasi bahawa Tun Musa Hitam mengarahkan polis menembak mati dua penduduk semasa peristiwa berdarah Memali di Baling pada 1985 adalah tidak benar.

Ketika itu, Musa (kanan) merupakan timbalan perdana menteri dan juga menteri dalam negeri.

Hishammuddin berkata, pada 19 November 1985, polis menjalankan operasi untuk menangkap Ibrahim Mahmud dan 35 pengikutnya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 kerana disyaki terlibat dalam kegiatan yang menggugat keselamatan negara.

"Semasa operasi tersebut, pihak polis telah diserang oleh pengikut-pengikut Ibrahim Mahmud dengan bersenjatakan senjata api, parang, pedang dan buluh runcing," katanya.

Hishammuddin memberitahu demikian dalam jawapan bertulisnya kepada pertanyaan lisan Senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, yang juga naib pengerusi DAP, di Dewan Negara Isnin lalu.

Menurutnya lagi, pihak polis telah menyeru penyokong Ibrahim supaya meletakkan senjata dan menyerah diri secara aman.

'Demi mempertahankan diri dan mematahkan serangan tersebut, pihak polis terpaksa menggunakan senjata api dan melepaskan tembakan," tambahnya.

Peristiwa

tersebut, kata Hishammuddin telah mengorbankan empat anggota polis dan 14 orang awam termasuk Ibrahim manakala 23 anggota polis dan 14 orang awam mengalami kecederaan.

Selepas tragedi berdarah kira-kira 25 tahun lalu itu, Musa sentiasa dikaitkan dengan arahan menembak penduduk kampung tersebut memandangkan beliau menjadi menteri dalam negeri pada ketika itu.

Beliau juga pada masa itu memangku tugas perdana menteri ketika Tun Dr Mahathir Mohamad berada di luar negara.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails