BIJAN

TABUNG PRIHATIN

"TABUNG PRIHATIN" PAS KAWASAN BUKIT GANTANG;;DERMA BAGI MEMBANTU ANAK YATIM/FAKIR MISKIN/OKU DAN YANG MEMERLUKAN...PADA YANG BERHAJAT SALURKAN SUMBANGAN ANDA MELALUI AKAUN "MAYBANK:NO AKAUN:"558051304442"..MAKLUMKAN SUMBANGAN ANDA KETALIAN:012-4282010/019-5205025/019-5789690.TQ

Monday, March 1, 2010

SPRM....siap sedia.....ada tugas khas...

mungkin 3 adun akan jadi mangsa ..susulan menyokong usul yg dibentang di DUN kelantan..where got road..Bn sokong PR walau pun benda itu ada kepentingan utk rakyat...sebagai wakil BN musti pertahan prinsip..mempergunakan rakyat untuk kepentingan Parti dan Poket..hah hahah haha hahah

Royalti: 3 ADUN Umno sokong usul DUN K'tan
Mac 1, 10 3:25pm
Ketua Pembangkang dari Umno, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad menyokong usul yang dibentang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan agar Exco negeri memikirkan tindakan sesuai, termasuk tindakan mahkamah bagi memastikan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipatuhi, lapor Harakahdaily.

Turut menyokong usul itu ialah dua lagi ADUN Umno/BN - Mat Yusof Abdul Ghani (BN–Nenggiri) dan Datuk Abdul Aziz Derashid (BN–Kuala Balah). Mohd Alwi adalah ADUN Kok Lanas.

ADUN Umno/BN yang tidak berdiri iaitu Datuk Nozula Mat Diah (BN–Paloh) dan Adhan Kechik (BN–Bukit Bunga), manakala Datuk Noorzahidi Omar (BN–Pengkalan Kubur) tiada dalam dewan ketika itu, lapor Harakahdaily lagi

Usul itu dikemukakan oleh ADUN Air Lanas, Abdullah Yaakub dibahas dan diluluskan sebulat suara.

ADUN Umno/BN Kuala Balah adalah antara yang bangkit dan berkata "sokong" ketika speaker minta ahli dewan memberi sokongan terhadap usul itu.

Speaker Nasaruddin Daud berkata, selepas meneliti cadangan tersebut beliau mendapati ia memenuhi tiga syarat iaitu perkara yang tertentu dan mustahak, kedua, bagi kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Usul tersebut dikemukakan selepas selesai sesi soal jawab secara lisan.

Usul berkenaan berdasar kepada peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1) bagi cadangan menangguh persidangan kerana merundingkan perkara-perkara mustahak bagi orang ramai.

Usul terbabit berbunyi, “bahawa Dun memberi mandat kepada MMK bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.

“Seperti mana kehendak undang-undang tunggal yang berkaitan dengan pengeluaran petroleum iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974, pada bila-bila masa yang difikirkan oleh kerajaan negeri.”

Cadangan tersebut disokong Datuk Omar Mohamad (PAS – Perupuk).

Ekoran sokongan padu itu Speaker menerima dan meluluskan cadangan tersebut dan kemudian dibuka kepada perbahasan.

DUN Kelantan mempunyai 45 kerusi, termasuk enam yang dimenangi oleh Umno/BN.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails